Tuesday, February 7, 2012

Oscar Gustave Rejlander

Oscar Gustave Rejlander (1813 – 1875) was a pioneering Victorian art photographer and an expert in photomontage. His collaboration with Charles Darwin on The Expression of the Emotions in Man and Animals has assured him a position in the history of behavioral science and psychiatry.



Oscar Gustave Rejlander (1813 Švédsko – 18. ledna 1875 Londýn) byl piktorialistický fotograf.

Začal fotografovat nejprve za účelem pořízení skic pro své obrazy. Později si však otevřel fotoateliér a vydělával si portrétováním. V polovině padesátých let také učil fotografovat Lewise Carrolla. Roku 1854 začal Rejlander experimentovat se skládáním obrazů z více negativů. První fotomontáž ze 3 snímků vystavoval v prosinci 1855. Následujícím rokem byl zvolen členem londýnské Královské fotografické společnosti.

V roce 1857 vystavil Rejlander v Manchesteru na výstavě soudobého umění alegorickou fotomontáž Dva způsoby života. Snímek o rozměrech 40×80 cm se skládal ze 30 záběrů. 25 modelů znázorňuje na jedné polovině ctnosti a na druhé zábavu a neřesti. Fotografie vyvolala pohoršení i nadšení. Uznání se autorovi dostalo od královny Viktorie, která fotografii zakoupila pro prince Alberta. Vzhledem k nákladnosti alegorických fotomontáží a neporozumění ze strany veřejnosti se Rejlander časem vrátil k portrétní fotografii, která jej však rovněž nedokázala materiálně zajistit. Po smrti vikomtesy Clementiny Hawarden napsal nekrolog zveřejněný 27. ledna 1865 v časopise British Journal of Photography. 

Rejlander spolupracoval s Charlesem Darwinem, pro jehož publikaci Projev citů u člověka a zvířete, která vyšla v roce 1873, pořídil 28 fotografií.






















No comments:

Post a Comment