Friday, January 27, 2012

Julia Margaret Cameron

Julia Margaret Cameron (1815 – 1879) was a British photographer. She became known for her portraits of celebrities of the time, and for photographs with Arthurianand other legendary themes.
Cameron's photographic career was short, spanning eleven years of her life (1864–1875). She took up photography at the relatively late age of 48, when she was given a camera as a present. Although her style was not widely appreciated in her own day, her work has had an impact on modern photographers, especially her closely cropped portraits.




Julia Margaret Cameronová (1815 – 1879) byla britská fotografka. Byla známá svými portrétními snímky celebrit, mytologickými výjevy a portréty ve stylu doby krále Artuše.

Fotografická kariéra Cameronové byla krátká, pouhých posledních jedenáct let jejího života. Poprvé začala fotografovat po svých 48. narozeninách, kdy dostala fotoaparát jako dárek.

Její práce přesto měla obrovský dopad na vývoj moderní fotografie, zejména její pečlivě komponované portréty, které jsou dnes umělci stále napodobovány. Spolu s Oscarem Gustavem Rejlanderem a Henry Peach Robinsonem byli představiteli anglického piktorialismu. Cameronová používala při fotografování portrétů objektivy s měkkou kresbou. Julia Cameronová byla jednou z nejoriginálnějších fotografek 19. století.

V roce 1863, kdy Cameronové bylo 48 let, dostala od své dcery fotoaparát jako dárek, čímž začala svou kariéru fotografky. Do roka se stala Cameronová členem Fotografické společnosti v Londýně a ve Skotsku. Byla také členem Kensingtonské umělecké společnosti, do které patřili mimo jiné malíř G. F. Watts a básníci Henry Taylor a Alfred, lord Tennyson. Ve své fotografii usilovala o zachycení krásy. Napsala: "Toužila jsem zachytit celou tu krásu, která se přede mnou odehrávala a má touha byla konečně splněna."

Sestra Cameronové působila na umělecké scéně v Little Holland House, což jí umožňovalo portrétovat mnoho slavných osobností. Byli mezi nimi například Charles Darwin, Alfred Lord Tennyson, Robert Browning, John Everett Millais, William Michael Rossetti, Edward Burne-Jones, Ellen Terry a George Frederic Watts. Většina jejích portrétů je oříznuta těsně kolem hlavy a tváře a jsou jemně zaostřeny. Cameronová se s těmito celebritami viktoriánské doby často přátelila a snažila se ve svých dílech zachytit kouzlo a půvab jejich osobnosti. Jedním z cílů Julie Cameronové bylo pozvednout fotografování na vyšší umění. Nepatřila mezi nejlépe technicky zdatné fotografy. Některé z jejích fotografií nesly stopy prachových částeček, jiné byly vybledlé, často neostré, protože používala velmi dlouhé expozice. Její portréty v sobě nesou mimořádnou míru vitality, kterou bychom u mnohých jiných fotografů těžko hledali. Technická nedokonalost zapadala do koncepce piktorialismu.











Cameron portrait of Julia Prinsep Jackson, later Julia Stephen, Cameron's niece, favourite subject, and mother of the author Virginia Woolf.

No comments:

Post a Comment