Tuesday, February 7, 2012

Frank Meadow Sutcliffe

Francis Meadow (Frank) Sutcliffe (1853 – 1941) was an English pioneering photographic artist whose work presented an enduring record of life in the seaside town of Whitby, England, and surrounding areas, in the late Victorian era and early 20th century.






Francis Meadow (Frank) Sutcliffe (6. října 1853 Headingley, Leeds - 31. května 1941 Whitby) byl anglický fotograf. Patří k představitelům fotografického naturalismu.

Vydělával si na živobytí jako portrétní fotograf, pracoval nejprve v Tunbridge Wells, Kent a pak po zbytek svého života v Sleights, Yorkshire. Jeho otec ho přivedl do kontaktu s významnými osobnostmi ve světě umění, jako byl například John Ruskin. Jako umělec se nechtěl stát při fotografování prostitukou a nerad portrétoval turistické rekreanty ve městě. Ve svém ateliéru na Skinner Street, zakořeněném do Whitby a Eskdalského údolí, fotografoval obyčejné lidi, které dobře znal, a budoval kompletní obraz pozdního viktoriánského města a lidí, kteří tam žili a pracovali.

Svou nejslavnější fotografi Vodní hraboši pořídil v roce 1886 a jsou na ní hrající si nahé děti, které nepůsobí eroticky, ale ve své době způsobila „drobné komentáře“. Sutcliffe pomocí konvencí akademické nahoty ukázal, jak se fotografie může přiblížit umění. Byl nicméně exkomunikován místním duchovenstvem za zobrazování toho, co podle nich „kazilo opačné pohlaví“. Eduard VII. (později král Spojeného království Velké Británie a Irska) si později snímek sám koupil.










No comments:

Post a Comment