Tuesday, February 7, 2012

Drahomír Josef Růžička

Drahomír Josef Růžička (1870 – 1960) was an American photographer birth in the Czech Republic.




Drahomír Josef Růžička (8. února 1870 Trhová Kamenice – 30. září 1960 Long Island, New York) byl americký lékař a amatérský fotograf českého původu, který významně ovlivnil českou fotografii 20. a 30. let svými zkušenostmi z USA. Byl známý fotografiemi městské krajiny a života ve městě. Je považován za „otce moderní české fotografie“ a „učebnicový příklad úspěchu českých emigrantů v Americe“.

Růžička nejdříve vyznával piktorialistický model uplatňovaný Alfredem Stieglitzem v jeho uměleckém časopise Camera Work, přátelil se s Edwardem Steichenem a Clarencem Hudsonem Whitem, se kterým spoluzaložil organizaci Pictorial Photographers of America. 
Po válce českoslovenští fotografové hledali nový tvůrčí směr, který by nahradil do té doby populární piktorialismus a ušlechtilé tisky. Zapůsobila na ně poetika moderního města, ale také technologická zjednodušení. Růžička prosazoval puristický piktorialismus, při kterém vytvářel pozitivy na bázi ryze mechanické projekce negativů, díky čemuž se stal známým v českých amatérských časopisech. 

V roce 1921 navštívil D. J. Růžička Prahu a uspořádal zde výstavu svých fotografií, kde zaujal puristickými idejemi (puristický piktorialismus) členů skupiny Fotosecese (Gertrude Käsebierová, Edward Steichen, Alfred Stieglitz, Clarence Hudson White a další), kteří odmítali zásahy do negativů i pozitivů a prosazovali čistou fotografii. D. J. Růžička ovlivnil celou řadu českých fotografů, např. Jaromíra Funkeho, Jana Lauschmanna, Josefa Sudka, Aloise Zycha a další.








No comments:

Post a Comment