Tuesday, February 7, 2012

Mathew Brady

Mathew B. Brady (ca. 1822 – January 15, 1896) was one of the most celebrated 19th century American photographers, best known for his portraits of celebrities and his documentation of the American Civil War. He is credited with being the father of photojournalism.






Mathew B. Brady (18. května 1822 – 15. ledna 1896) byl americký novinářský fotograf působící v období americké občanské války a známý portrétními fotografiemi významných osobností tehdejší doby. Je považován za jednoho z otců fotožurnalismu.

Narodil se ve Warren County v New Yorku jako syn původem irských rodičů, kteří se přistěhovali do Ameriky, Andrewa a Julie Bradyových. Ve věku 17 let se přestěhoval do New Yorku a od roku 1844 vlastnil fotografický ateliér, kde začaly vznikat první snímky předních osobností USA. V roce 1849 si otevřel studio ve Washingtonu, kde se setkal také s Juliettou Handyovou, kterou si v roce 1851 vzal za ženu. Bradyovy četné fotografické obrazy začaly získávat čím dál více prestižních ocenění a i mezi veřejností se stali velmi oblíbenými. V roce 1859 vystavil v Paříži portrét André-Adolphe-Eugèna Disdériho a od té doby se stal populárním a uctívaným fotografem.Brady riskoval při fotografování v živě rozprouděné civilní válce mnoho - i svou kariéru, pověst a někdy i zdraví. Právě tím se zapsal nesmazatelně do historie amerického fotografování.

Jako možná nejznámější fotograf v USA v 19. století, bylo Bradyho jméno spojováno s érou, ve které se západní svět specializoval na tovární výrobu portrétů. Takzvaný „Bradyho stojan“ v dobách uprostřed 19. století měl těžkou litinovou stabilní základnu, navíc nastavitelnou výšku trubkového sloupce (nohy) pro dvojí použití: sloužil buď jako loketní opěrka, nebo (při plném prodloužení a dodáním příčné výztuhy) jako opěrka hlavy. Ta byla často zapotřebí, aby se modely při delším expozičním času fotografování nepohnuly. Zatímco Bradyho stojan byl vhodný termín pro tyto specifické výrobky ateliérového vybavení, není prokázána souvislost mezi tímto stojánkem a Bradyho vynálezem přibližně z roku 1855.Bradyho stojan v praxi, polovina 19. stoletíNa Světové výstavě roku 1851 v Londýně získal medaili za dvacet svých daguerreotypií.











No comments:

Post a Comment