Friday, January 27, 2012

Henry Fox Talbot & Calotype process

William Henry Fox Talbot (1800 – 1877) was a British inventor and a pioneer of photography. He was the inventor of calotype process, the precursor to most photographic processes of the 19th and 20th centuries. He was also a noted photographer who made major contributions to the development of photography as an artistic medium. His work in the 1840s on photo-mechanical reproduction led to the creation of the photoglyphic engraving process, the precursor to photogravure. Talbot is also remembered as the holder of a patent which, some say, affected the early development of commercial photography in Britain. Additionally, he made some important early photographs of Oxford, Paris, and York.



Latticed window in Lacock Abbey in 1835 by Talbot is a print from the oldest photographic negative in existence


William Henry Fox Talbot (1800 – 1877) byl britský vynálezce, fotograf, lingvista, matematik a vynálezce fotografické techniky kalotypie (také zvané talbotypie), zabýval se také optikou. Byl členem britské vyšší třídy, dobře vzdělaný a úspěšný v různých oblastech přírodních a humanitních věd. Své největší úspěchy trvalé hodnoty dosáhl v oblasti fotografie - vyvinul princip negativ - pozitiv, který umožňuje vícenásobné reprodukce fotografického obrazu z jednoho originálu. Tento princip se stal základem všech významných fotografických procesů zhruba od roku 1860 na více než 130 let. Před Talbotovým objevem dominoval proces daguerrotypie a po Talbotově principu přišla po roce 1990 na řadu digitální fotografie. Je považován za jednoho z otců fotografie, spolu s Nicéphorem Niepcem, Louisem Daguerrem, Hippolytem Bayardem a Hérculem Florencem.

Pro své pokusy používal papír nasycený dusičnanem stříbrným a chloridem sodným. Všiml si, že v místech kde chlorid sodný převažoval papír po osvícení nezčernal. Opačně se choval dusičnan stříbrný, s pomocí kterého dokázal po hodinové expozici v kameře obskuře získat negativní obraz. Jako ustalovač použil ověřený chlorid sodný.

V roce 1835 v srpnu se mu podařilo zhotovit první negativ na světě metodou, kterou pojmenoval fotogenická kresba. Je na ní zobrazeno okno jeho rezidence, snímek má název Arkýřové okno v Lacock Abbey.
Položil základy fotogramu, když pořizoval siluety listů rostlin nebo krajky.

Kalotypie poprvé umožnila rozmnožování snímků procesem negativ - pozitiv, obrázky byly méně zranitelné, výroba levnější a je možné ji považovat za největší přínos pro fotografii. Na základě jeho pokusů zavedl John Herschel pojmy negativ, pozitiv a fotografie.

Talbot prováděl v červenci 1850 jako první na světě pokusy s fotografickým bleskem. Použil k tomu nejspíše statickou elektřinu, nashromážděnou v laydenských lahvích. Jako fotografovaný objekt mu sloužila stránka novin Times, připevněná na rychle se otáčejícím kole, ale podle svých představ neuspěl. O svém pokusu řekl: 

„Je v našich silách zachytit obraz pohybujícího se objektu, pokud budeme schopni osvítit jej náhlým elektrickým výbojem.“

Talbot jako první na světě navrhl přenosný fotoaparát, položil základy světelné sazby a fotografování s bleskem. Je také autorem knižního díla Tužka přírody a Sluneční obrazy Skotska. Je pravděpodobně autorem první fotografie lodi - v dubnu 1844 vyfotografoval dopravní loď SS Great Britain vystrojenou v Londýnském přístavu.

Práce na procesu kalotypie probíhala ve stejné době, kdy ve Francii vyvíjel Louis Daguerre daguerrotypii. Oba muži věděli, že pracují na procesu, který měl být ve světě umění převratný. Když se Talbot 7. ledna 1839 dozvěděl, že Daguerre ohlásil ve své zemi vynález daguerrotypie, byl přesvědčen, že se musí jednat o podobný vynález jako ten jeho. Hned 20. ledna napsal Jeanovi Aragovi a Jean-Baptistu Biotovi a uplatňoval prioritu svých výzkumů. Biot mu odpověděl, že Daguerre na svém vynálezu pracoval již 14 let, než došel k výsledkům, „které si pro svou perfektnost a jemnost vynutily obdiv všech umělců“. Talbot se rozhodl okamžitě zveřejnit svůj vynález ve Velké Británii - dne 25. ledna 1839 jeho vynález oznámil na zasedání Královské společnosti Michael Faraday. Fotogenickou kresbu neustále vylepšoval zcitlivováním papíru dusičnanem stříbrným a kyselinou gallovou - potřebnou dobu expozice zkrátil na dvě až tři minuty. Finální patent na metodu kalotypie mu byl přiznán v roce 1841. Daguerre si nechal 12. srpna 1839 registrovat patent v Británii, aby tam svůj vlastní vynález ochránil (že vynález bude Free to the World - celosvětově volně k užití prohlásila Francie týden před tím!), což vývoj fotografie v této zemi značně zpomalilo. Velká Británie měla být jediným státem, ve kterém měl patent platit.

Tužka přírody (anglicky The Pencil of Nature) bylo Talbotovo fotografické dílo zveřejněné v šesti (nebo v sedmi) vydáních v letech 1844 a 1846. Byla to vůbec „první fotograficky ilustrovaná kniha, která byla komerčně publikována“ někdy je také označována jako „první komerčně publikovaná kniha ilustrovaná fotografiemi“. Je považována za důležitou a vlivnou práci v dějinách fotografie.


Truhlář v Lacocku, kalotypie, cca 1843

První fotografie lodi z dubna 1844. Jedná se o loď SS Great Britain krátce po spuštění v kanálu Cumberland Basin.

Horatia Feildingová s harfou, Talbotova nevlastní sestra, okolo 1842.

Fotoglyptická gravura, po r. 1850.

Venkovní ateliér v Readingu, kalotypie, cca 1845.

No comments:

Post a Comment